Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Чи потрібний цей сайт?
Всього відповідей: 303
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2011 » Грудень » 26 » Проща до мощей апостола Якова
12:09
Проща до мощей апостола Якова
8-го грудня, цього року, парафіяни нашої Церкви мали можливість приєднатися до прослави Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці Святою Анною, в Катедральному Соборі Святого Апостола Якова, міста Сантьяго де Компостела . Неперевершене звучання органів і чудесний хоровий спів створили незабутню атмосферу духовного торжества, яке доповнювали пахощі ладану 80-ти кілограмового кадила. Як і перші прочани, багато століть тому, ми відчули тепло Божої любові біля саркофагу Св. Якова і сповнені віри, що наші просьби і молитви будуть вислухані, бо, якщо не можливо в людини,то в Бога – все можливо.
 
 
Історична довідка.
 
 
Сантьяго де Компостела (Сантьяго-де-Компостела) вважається третім після Риму та Єрусалиму центром християнства. У середні століття численні паломники долали гори і долини, намагаючись дістатися до нього. У наш час сюди стікаються паломники та туристи з усіх кінців світу. По-перше, щоб побачити величний собор. По-друге, щоб побродити по середньовічному місту, подивитися на його палаци та будівлі, помилуватися романськими і барочними церквами з золотистого граніту. Це "кам'яне місто" і справді гідне захоплення.
 
 
Сантьяго відкривається несподівано. На в'їзді в місто височить величезна бронзова фігура паломника, широко розкритими руками. В одній з них він тримає крислатого капелюха, в іншій – посох - невід'ємні атрибути мандрівника. Якщо простежити за поглядом цього вічного мандрівника, то побачите будівлю величного собору, оточену старовинними багатоповерховими будинками монастирів. Дзвони собору чути на відстані 15 кілометрів від Сантьяго.
 
 
Міфи і факти
 
 
За переказами, мощі Святого Якова, у 814 році виявив відлюдник Пелайо на місці нинішнього собору та спорудив там невелику каплицю. Каплиця була знищена в бою з мавританців в році 997. У 1075 році, під час правління короля Альфонсо кастильського VI, почалося будівництво нинішнього собору, і в 1128 році він був освячений.
 
 
Незважаючи на бароковий фасад, собор Якова є найкращим зразком романського зодчества Іспанії. Різні елементи були додані в століття XVI-XVIII, що призвело до часткового перетворення інтер'єру в бароко. Захоплюючий гранітний фасад собору, відомий як Обрадоіро був доданий в 1738 році місцевим архітектором Фернандо-де-Касас.
 
 
Що можна побачити
 
 
Вхід в собор прикрашає чудовий портик де-ла-Глорія, вирізаний у 1188 році Матео і вважається одним з кращих творів середньовічного мистецтва. Арки над бічними дверима зображають чистилище і страшний суд з Христом в центрі. Величезна дзвіниця щедро декорована статуями святого Якова.
 
 
Контрастуючи з фасадом, інтер'єр собору виконаний виключно в ранньо-романському стилі, зі склепінчатими стелями хрестоподібної форми, двома бічними проходами уздовж нефа і численними каплицями.
 
 
Вівтар вражає сумішшю готичної простоти і достатку XVIII століття. У срібній раці лежать священні мощі Якова. У жертовника розкішна середньовічна статуя святого, яку вітали паломники після прибуття в храм. Всім, прочанам, які пройшли 100 кілометровий шлях пішки, видають сертифікат Компостела.
 
 
Незвичайною пам'яткою собору є підвішене зі стелі величезне кадило - розміром у людський зріст і вагою 80 кг. Щоб його розгойдати доводиться задіяно вісім служителів храму, а для наповнення потрібно 40 кг вугілля й ладану.
 
 
Собор Святого Якова в Сантьяго-де-Компостела, як і Севільський собор, один з найбільш знаменитих напрямків серед паломників і туристів Іспанії, не поступається за популярністю собору Паризької Богоматері у Франції чи Аахенський собору в Німеччині.
 
 
п. Ірина Щегельська
Категорія: Новини | Переглядів: 680 | Додав: ієрм_Андрій_ЧНІ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz