Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Жовтень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Наше опитування
Чи потрібний цей сайт?
Всього відповідей: 303
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2011 » Жовтень » 21 » Ми з того роду, що любить свою мову і свободу
23:52
Ми з того роду, що любить свою мову і свободу
Як нема без зірок небозводу,
Як блакиті без неба нема,
Так і мови нема без народу
І народу без мови нема.
Для народу свойого велика
Кожна з мов, як творіння вінець.
Люд без мови – то глина безлика,
Без’язика отара овець.
 
В. Забаштанський.
 
 
Перша субота жовтня для вихованців Центру «Соняшник» - початок відліку ще одного навчального року. Цьогоріч 1 жовтня видався не зовсім вдалим днем для уроків, бо сонечко, наче кепкувало. «Ось вам треба займатися, а я собі відпочину вдосталь, загляну на пляж... А ви вчіться, вчіться!» Тому й видався перший навчальний день більше днем розваг на шкільному подвір’ї, розмов у тінистому садочку про літні канікули. Та, звичайно ж, і про уроки не забули: мовою малюнків передали свої враження про літо, підготували сюрпризи у вигляді повітряних кульок, що нагадували наклейками героїв казкових історій. Та не забули і про правило свята – дітям потрібні солодощі для різнобарвного сприйняття світу. Можливо, для когось це виглядає як жарт, але не для дітей. Тому й полетіли, як гороб’ята, ласувати наїдками й напитками свята. А дорослим (і педагогам, і батькам) довелося обговорювати важливі питання, щоб Українсько-португальський дитячо-юнацький Центр «Соняшник» продовжував бути кораблем, що долає труднощі в опануванні української мови та острівцем домашнього затишку і цікавих розваг.
 
 
Вже четвертий рік поспіль Центр «Соняшник» гостинно приймає своїх вихованців у просторих класах середньої школи міста Аґеда імені Адолфо Портела. Тут все, як у пересічній португальській школі, та в суботу її приміщення наповнюються українським гомоном. Чи важко малечі вивчати вже іноземну для них мову, а підліткам шостий день робочого тижня присвячувати вивченню програми української школи? Відповідаю правдиво: «Важко! Важко прокидатися вранці, важко долати вершини Української Граматики! Але...»
 
 
Але хай мотивацією для всіх стане виступ на перших батьківських зборах вчителя історії України та психолога Оксани Анатоліївни Тимощук.
 
 
«Пригадую як на одній з презентацій України осередком Аґеди СУП на інтернаціональному святі в дитячому садочку, ведучі, що зачитували коротку інформацію про кожну з представлених націй, почувалися ніяково при згадці, що у представників циганської національності відсутні деякі державні символи, які є обов’язковими для інших народів. В той момент мені майнула думка, від якої стало затишно в душі: «Як добре, що у наших дітей є чим гордитися! Маємо Державу, маємо Герб, Прапор та Гімн Незалежної України!»
 
 
Пані Оксану підтримали інші викладачі Центру «Соняшник»: Надія Володимирівна Уманська (українська мова та література, християнська етика), Наталія Іванівна Брунько (Я і Україна), Олена Григорівна Блинець (математика). Так, в часі суботніх занять маленькі українці мають вивчати і мову, і державні символи, і народні символи, - які завжди були і повинні бути візитівкою кожного українця як в Україні, так і за кордоном. Ось тут, як ніколи, потрібне глибоке розуміння батьків наших вихованців. Бо викладачі зможуть донести знання, якими володіють, лише тим діткам, що приходять на заняття.
 
 
Ласкаво просимо до Центру «Соняшник»!
 
 
   
 
 
Заняття проводяться в суботу в приміщенні Escola Secundária Adolfo Portela de Águeda з 9.00. до 13.00. Записати дитину можна за телефонами: 969609831, 911002133.
 
 
Голова осередку
Спілки українців у Португалії м Аґеда
 
п. Надія Уманська
Категорія: Оголошення | Переглядів: 1575 | Додав: ієрм_Андрій_ЧНІ | Теги: Сонечко | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Nadya  
0
Спасибі, отче Андрію, за всесторонню підтримку!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz