Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Чи потрібний цей сайт?
Всього відповідей: 303
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2011 » Травень » 19 » Лейрія зібрала УКРАЇНЦІВ з різних регіонів Португалії для святкування Великодня
10:54
Лейрія зібрала УКРАЇНЦІВ з різних регіонів Португалії для святкування Великодня
Чудове свято української діаспори відбулося у Лейрії 1 травня. Незважаючи на дощ, що інколи зривався з неба, декілька сотень українців з різних куточків Португалії зібралися у церкві францисканців у Лейрії, щоб відзначити велике християнське свято, що було організовано Капеланією Греко-католицької церкви та Спілкою Українців у Португалії. Священики УГКЦ з усіх куточків Португалії приїхали того дня до Лейрії, щоб донести до людей слово Боже, просвітлити їхні душі та серця. Серед них - отець Василь Поточняк, гість з України, який відвідав Португалію з місійним завданням вивчення і сприяння співпраці церкви з громадськими організаціями мирян.
 
 
Почалося святкування з урочистої Літургії, якою керував о. Іван Гудзь (координатор УГЦК у Португалії) і яка пройшла в атмосфері великого духовного піднесення.
 
 
Після невеличкої перерви і обіду відбувся святковий концерт у якому взяли участь художні колективи з Лісабону, Порто, Браги, Віла-Нова-де-Гая, Калдаш-де Раїня та Лейрії. На початку концерту хор з Лісабону «Подих вічності» (керівник О.Киба) виконав декілька творів на релігійну тематику, від яких всі присутні відчули, ту особливу, натхненну атмосферу, в якій і проходив концерт до самого кінця. Далі, фольклорний дитячий ансамбль українськоі суботньоі школи "Сонечко” міста Лейрія (директор школи Ю.Григор’єва) виконав декілька творів. Вдягнені у національні костюми, діти співали, виконували театральні композиції, читали вірші.
 
 
Після їх виступу директор школи та ведуча концерту Юлія Григор’єва оголосила, що дане свято також присвячується Дню Матері, яке святкується наступної неділі. Тому, деякі номери були присвячені нашим матерям, які в українських традиціях мають особливу пошану.
 
 
Чудову пісню про маму заспівала Наталя Шпак з північного регіону. Потім-знову вірші і пісня "Від Бога” у виконанні Н. Шпак та Миколи Давидіва. Вони співали так проникливо, що на очах у багатьох присутніх виступили сльози (це є остання пісня, музику до якої написав І. Білозір).
 
 
Дует «Родина» з Лісабону (Ольга та Іванна Петрів) співали веселі українські пісні і, навіть, коли зненацька стихла музика, вони продовжували співати під бурхливі оплески присутніх.
 
 
Далі, гість з Калдаш-де-Раїн’ї - молода та талановита співачка Оксана Пелипенко заспівала пісню з репертуару Н.Бучинської «Не забувай».
 
 
Дитячий колектив української суботньої школи "Сонечко” м. Лейрія разом з вчителькою музики Т.Стельмах заспівав пісню «Моя Україна» і весь зал піднявся у єдиному пориві...
 
 
На завершенні концерту виступив Голова Спілки Українців у Португаліі П.Садоха. Свою промову він почав з подяки осередку Спілки в Лейрії та Капелінії Греко-католицької церкви у Португалії, зазначивши велику роль УГКЦ у не тільки духовній, але і суспільній допомозі українцям у Португалії. Звертаючись до присутніх він зазначив, що зараз багато можна почути, що історія України складається з одних поразок і трагедій. Але, чи життя і Воскресіння Ісуса Христа було матеріальною перемогою єврейського народу? А чи це чудове українське свято, далеко від Батьківщини, діти, які народились на чужій землі, але говорять і співають українською мовою – не є результатом духовних перемог багатьох поколінь самовідданих українських святих і героїв?
 
 
Наприкінці свята виступив отець Василь Поточняк, гість України у Португалії, який продовжив ідею П.Садохи, розповівши про необхідність зберігати нашу духовну культуру та мову. Також він порадив жити у мирі з собою та близькими, менше нарікати а більше дякувати та славити Бога.
 
 
У заключному слові Юлі Григор’євої прозвучав заклик гордитися тим, що ми є українці, не цуратися своєї націі та мови.
 
 
У фіналі, хор «Подих вічності» заспівав «Христос Воскрес!», далі слова славили Україну та родину. Весь зал, піднявшись співав разом зі співаками.
 
 
Після завершення концерту люди довго не могли розійтися, фотографуючись на пам’ять, обмінюючись враженнями чи просто спілкуючись.
 
 
Дякуємо за чудове свято, осередку Спілки у м. Лейрія, Греко-католицькій церкві у Португалії, муніципалітету міста Лейрії та просто усім, хто був того дня з нами!
 
 
Юлія Балюк, м.Торреш Новаш
Категорія: Новини | Переглядів: 859 | Додав: UGCC_Porto | Теги: Томина неділя, свято | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz