Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Чи Ви підете на вибори 28 жовтня?
Всього відповідей: 42
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2012 » Січень » 19 » 50 речей, які ми втратили в епоху Інтернету
12:55
50 речей, які ми втратили в епоху Інтернету
«50 речей, які вбив Інтернет» - так називалася стаття в газеті «The Daily Telegraph», що вразила британську аудиторію - кілька сотень коментарів та листів до однієї статті.
 
 
Дійсно, наше життя з приходом Інтернету та цифрових технологій змінилося, мабуть, на краще: в Інтернет-магазинах купувати зручніше, зручно мати під рукою всю потрібну інформацію, дуже важливо мати можливість швидко передавати дані і миттєво дізнаватися про новини. Проте, не всі зміни для нас пов'язані з придбанням, багато з них пов'язані з втратами. Можливо, саме тому британська публікація викликала такий резонанс. Ми не помічаємо цих змін і втрат до тих пір, поки не озирнемось назад років на 10.
 
 
В епоху Інтернету, ми втратили:
 
 
Мистецтво ввічливої незгоди
 
 
У мережі безліч матеріалів про те, як треба ввічливо і делікатно дискутувати. Проте збільшення майданчиків для обговорення приводить до загального загострення тону діалогу. Бажання викрити опонента перевищує усі норми.
 
 
Прослуховування дисків та альбомів повністю
 
 
Світ Інтернету - це царство фрагменту: одного відео з YouTube, однієї пісні, одного фрагменту з фільму. Почавши слухати пісні одного виконавця, ми миттєво перемикаємося на іншого.
 
 
Пунктуальність
 
 
До появи мобільних телефонів доводилося бути пунктуальним. Сьогодні зустріч можна затримати, відкласти, та й взагалі скасувати в самий останній момент.
 
 
Паперові телефонні довідники
 
 
Навіщо вони, якщо вся контактна інформація вивішена на сайті - на відстані декількох кліків мишкою?
 
 
Наручний годинник
 
 
Діставати мобільник кожного разу не дуже зручно, проте він все більше функцій в собі поєднує - виходить економія електронних приладів.
 
 
Паперові листи
 
 
Якщо ви не перебуваєте в спеціальному клубі, де учасники пишуть один одному листа, то коли ви востаннє отримували паперовий лист від друга? У минулому столітті?
 
 
Спробуйте відключити мобільний телефон та Інтернет і побути два-три дні з сім'єю. Включивши телефон і комп'ютер знову, ви побачите, що вас вже мало не з міліцією розшукують.
 
 
Пам'ять
 
 
Навіщо зберігати в ній щось, якщо «все знайдеться через Google»?
 
 
Результати спортивної гри на наступний день
 
 
Коли останній раз ви купували газету, щоб дізнатися, хто виграв у тому важливому чемпіонаті? Напевно, відразу ж у новинах в Інтернеті всі подивилися, ще до закінчення матчу.
 
 
Запам'ятовування телефонних номерів
 
 
Ми пам'ятали десятки номерів, ми знали кілька технологій для швидкого запам'ятовування. Тепер - вбив у контакт-лист телефону і пам'ятати нічого не треба. Доки не втратиш телефон. Але хто з нас про це думає? А ті, хто все ж таки думають, вчасно синхронізують телефон і комп'ютер.
 
 
Повага до лікарів та інших професіоналів
 
 
Прочитавши всі статті на всіх сайтах, вивчивши по блогах всю інформацію про поліклініку або лікарню, ми приходимо до лікаря, щоб з усією відповідальністю оголосити йому про свій діагноз і спосіб лікування. Йому залишається тільки погодитися, адже хіба ми прислухаємося до його думки?
 
 
Будь-якого історика ми легко перевершимо у знаннях, якщо під рукою є Вікіпедія
 
 
Повага до істориків та наукових працівників
 
 
Будь-якого історика ми легко перевершимо у знаннях, якщо під рукою є Вікіпедія.
 
 
Повага до священиків
 
 
Авторитет священика для досвідченого інтернетчика - теж не завжди вже і авторитет. Озброївшись пошуковою системою, можна швидко пояснити будь-якому священику, як сильно він помиляється і неправильно проповідує.
 
 
Знання географії
 
 
GPS та Інтернет-мапи повністю звільнили нас від необхідності запам'ятовування вулиць, доріг і маршрутів. Поки є електрика і вони працюють - загубитися складно.
 
 
Конфіденційність
 
 
Наша пошта прочитується. Нехай і роботом, який вирішує, яку рекламу краще поставити на нашу сторінку. Але в який саме момент робот перестане бути роботом, ми навряд чи дізнаємось.
 
 
Усамітнення
 
 
Спробуйте відключити мобільний телефон та Інтернет і побути два-три дні з сім'єю. Включивши телефон і комп'ютер знову, ви побачите, що вас вже мало не з міліцією розшукують.
 
 
Концентрація
 
 
Скільки хвилин поспіль ви можете працювати, не відволікаючись на «Вконтакте», «Однокласники», пошту, ЖЖ-стрічку або новини?
 
 
Довідкові сторінки в паперових щоденниках
 
 
Міри довжини і ваги, різниця в часі і коди міст - напевно, якщо ми і заглядаємо на ці сторінки, то тільки якщо зовсім вже нічого читати.
 
 
Обід
 
 
Нормальний обід. Не перекушування похапцем за робочим комп'ютером під час відпочинку та перегляду, непов’язаних з роботою сайтів.
 
 
Вільні вечори
 
 
Це було давно - повечеряти, пройтися прогулятися, залягти з книжечкою. Зараз треба терміново доробити одне, інше, і втоми начебто немає до другої години ночі. Її відчуваєш, лише коли сідаєш попрацювати з документами або книгами, бо монітор чи увімкнена пошта створюють ілюзію другого дихання. Те, що це - саме ілюзія ми відчуємо на ранок.
 
 
Кілька годин сну
 
 
Ті самі, які ми протягом дня витратили на Інтернет-бої і читання всього підряд без розбору.
 
 
Вміння працювати з паперовою книгою
 
 
Правда, коли читаєш книгу, не вистачає гіперпосилань, а головне - пошуку по книзі?
 
 
Читання серйозної літератури
 
 
Просидіти цілий день на історичному або релігійному форумі, кидаючись один в одного вишуканими у мережі цитатами - зовсім не те ж саме, що вдумливо почитати серйозну книгу з відповідної тематики.
 
 
Почуття
 
 
У перші місяці роботи в Інтернеті кожне повідомлення про хвору або покинуту дитину займало розум, думки і почуття. А потім виробляється імунітет, і лише найнебайдужіший не прокручує статті про допомогу, думаючи, що всім не допоможеш. Раніше достатньо було просто фактів. Сьогодні, щоб спонукати народ здати кров або зібрати гроші, потрібно докласти неабиякої журналістської майстерності.
 
 
Скільки хвилин поспіль ви можете працювати, не відволікаючись на «Вконтакте», «Однокласники», пошту, ЖЖ-стрічку або новини?
 
 
Допомога
 
 
Як і раніше мало хто допомагає. І нечасто. Але тепер своє сумління можна так легко заспокоїти! Просто перепостити повідомлення, додавши до нього три знаки оклику. Інформаційна підтримка - річ, звичайно, важлива, але якщо всі будуть обмежуватися передруком, хто ж буде допомагати?
 
 
Відповідальність
 
 
Як просто відсунути свої обов'язки на користь віртуальних проблем - в процесі приготування обіду піти читати форум, замість занять з дітьми, сидіти на YouTube, замість того, щоб допомогти дружині у хатніх справах, робити вигляд, що страшенно зайнятий роботою. З іншого боку, відповідальності у мережі у нас не більше - пообіцяв комусь допомогти, можна і порушити обіцянку.
 
 
Терпіння
 
 
Це раніше лист писався довго і вдумливо, іноді кілька днів, потім чекали відповіді кілька тижнів. Сьогодні легкий помах пальцями, і всі ті слова, про які ми пошкодуємо вже через півгодини понеслися у кібепростір зі швидкістю інтернет-каналу.
 
 
Спокій
 
 
Безсумнівна перевага мобільного телефону у тому, що завжди можна подзвонити близькій людині, дитині, і перевірити, чи все в порядку. Раніше, наприклад, запізниться дитина зі школи, мама за голову хапається, де ж шукати, куди бігти. Але проблема вирішена лише частково - як часто бувало, що ви в сотий раз набираєте номер, щоб почути: «Абонент знаходиться поза зоною досяжності», «Апарат абонента вимкнено». Що краще - не знати нічого взагалі або чути таку автоматичну відповідь?
 
 
Усна передача досвіду
 
 
Коли нам потрібен рецепт святкової страви або зламалася пральна машина, ми звертаємось за порадою до старшого покоління чи набираємо потрібний запит в Інтернеті?
 
 
За матеріалами: Православие и мир Скорочено і адаптовано,
повну версію читайте: «The Daily Telegraph»
Категорія: Життя і ... | Переглядів: 919 | Додав: ієрм_Андрій_ЧНІ | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Надя  
0
Використовуючи розумно засоби комунікації, лише полегшимо життя, а не згіршимо. Завжди були і є люди, що пам´ятають всі важливі дати сімейного та родинного кола, своїх друзів. Так само як і категорія людей, що вперто нічого не згадають, хоч і на чолі тавруй...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz