Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наше опитування
Чи потрібний цей сайт?
Всього відповідей: 303
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2009 » Липень » 30 » Перша зустріч учасників Робочої групи та консультантів з питань міграції
17:05
Перша зустріч учасників Робочої групи та консультантів з питань міграції
Розпочався раунд консультацій щодо розробки двох основних документів щодо захисту прав та законних інтересів українських трудових мігрантів над якими працює Робоча група при Комісії УГКЦ у справах мігрантів. Зокрема, законопроекту про правовий статус українських трудових мігрантів, а також рекомендацій щодо засад державного регулювання трудової міграції українців. Перша зустріч учасників Робочої групи та консультантів з питань міграції відбулася 27 липня у приміщенні Патріаршої курії УГКЦ у м. Києві.
 
 
Це безпосередня реакція на численні звернення самих мігрантів з приводу наболілих питань, як наприклад, оподаткування (див. тут), пенсійного забезпечення чи правового статусу (див. тут). На таку необхідність вказують також громадські організації України (див. тут).
 
 
Саме тому на Синоді Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ було прийняте Звернення щодо ситуації українських трудових, у якому вказували на найпоширеніші проблеми мігрантів та закликали представників влади "до цілеспрямованої активності у справах мільйонів українських емігрантів!" (див. тут). У своїй останній енцикліці «Caritas in Veritate» (з лат. «Любов у істині») Папа Венедикт XVI відзначає, що Церква не може стояти осторонь "страждань та труднощів, що супроводжують міграційні потоки" (див. тут).
 
 
"Найосновніша мета Робочої групи – розробити інструменти лобіювання інтересів українських трудових мігрантів та захисту їхніх основних прав" – підкреслив Григорій Селещук, Голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів під час першої зустрічі. Передбачається, що законопроект про правовий статус українських трудових мігрантів матиме 8 розділів, ключовими з яких мають бути розділи про основні права українських трудових мігрантів, соціальні гарантів, підтримання зв’язків із Батьківщиною та перетин кордону, а також відносини із державними органами України. Планується охопити усі ключові питання: від захисту фундаментальних прав людини на життя та захист від експлуатації до пенсійного забезпечення та захисту від бюрократичних зазіхань з боку державних службовців України.
 
 
Лейтмотивом законопроекту є стаття 3 Конституції України де "людина,  її  життя  і здоров'я,  честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю", незалежно від того чи має українець усі документи для перебування та працевлаштування за кордоном чи ні. Держава Україна повинна ставати на захист своїх громадян у всіх можливих випадках та всіма можливими засобами. Такий підхід буде відображено у рекомендаціях щодо засад державного регулювання трудової міграції українців, метою яких мало б стати посилення позитивних ефектів та мінімізація негативних наслідків трудової міграції українців. Серед пріоритетів відзначається: створення умов для безперешкодної реалізації прав мігрантів; соціальна безпека (знецінення людського капіталу, демографічна ситуація, "відплив інтелекту", декваліфікація трудових ресурсів); збереження національної ідентичності українських емігрантів; адаптація та інтеграція мігрантів у країні перебування та реінтеграція після повернення в Україну; формування сприятливого інвестиційного середовища залучення мігрантського капіталу в економіку України. Міграційна політика повинна стати елементом стратегії розвитку нашої держави.
 
  
Щодо фінансової підтримки діяльності Робочої групи існує домовленість із Фондом Арсенія Яценюка "Open Ukraine", що є вислідом Міжрелігійного круглого столу "Відчуваючи серцебиття мігранта: Хто і що чекає на повернення українських трудових мігрантів", організованого Комісією УГКЦ у справах мігрантів спільно із Фондом Open Ukraine  (див. тут).
 
  
До процесу розробки даних документів запрошуються усіх зацікавлених та небайдужих до долі українських мігрантів. У ході діяльності Робочої групи передбачена розсилка проектів до організацій українців за кордоном, громадських організацій та науково-дослідницьких установ в Україні, а також до державних органів України. Однак вже зараз можна надсилати пропозиції щодо основних проблем мігрантів та можливих шляхів їх вирішення на електронну адресу Комісії : migration@ugcc.org.ua
 
 

Інформацію подав Григорій Селещук,

Голова Комісії УГКЦ у справах мігрантів
Категорія: Новини | Переглядів: 1414 | Додав: Anatoliy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz