Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Наше опитування
Як часто ви відвідуєте недільну Літургію?
Всього відповідей: 272
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2011 » Травень » 6 » Зона спрощеного митного контролю (зелений коридор)
14:29
Зона спрощеного митного контролю (зелений коридор)
Правила проходження митного контролю у зонах спрощеного митного контролю (зеленим коридором) при переміщенні предметів громадянами через митний кордон України.
 
 
Статтею 68 Митного кодексу України передбачено застосування спрощеного митного контролю, який здійснюється у відповідних зонах (коридорах).
 
 
Спрощений митний контроль застосовується у випадках переміщення громадянами через митний кордон України товарів, що не підлягають обов’язковому декларуванню та оподаткуванню і не належать до категорії товарів, на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.
 
 
Громадяни, які проходять через зони (коридори) спрощеного митного контролю, звільняються від подання митної декларації.
 
 
Звільнення від подання митної декларації не означає звільнення громадян від обов’язкового дотримання порядку переміщення товарів через митний кордон України.
 
 
Наказом Державної митної служби України від 18.02.06 № 137 затверджені Правила застосування спрощеного порядку здійснення митного контролю предметів, що переміщуються громадянами, які прямують авіаційним транспортом, і зареєстровані в Міністерстві юстиції України 01.03.06 № 217/12091 (далі – Правила).
 
 
Відповідно до пункту 1.2 цих Правил:
 
„зелений” коридор – зона спрощеного митного контролю, яка є частиною зони митного контролю на території (у приміщенні) аеропорту, облаштована належним технічним та інформаційним обладнанням і призначена для здійснення в спрощеному порядку митного контролю товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, не підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, а також оподаткуванню й на переміщення яких через митний кордон України не встановлено заборон або обмежень;
 
„червоний” коридор – частина зони митного контролю на території (у приміщенні) аеропорту, призначена для здійснення в установленому законодавством порядку митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, підлягають обов’язковому письмовому декларуванню, а також оподаткуванню чи на переміщення яких через митний кордон України встановлено заборони чи обмеження.
 
 
Згідно із зазначеними Правилами спрощений митний контроль застосовується як при в’їзді громадян на митну територію України, так і при виїзді за її межі.
 
 
У місцях здійснення митного контролю, у тому числі спрощеного, на території (у приміщеннях) аеропорту створюються та позначаються зони митного контролю.
 
 
„Червоний” і „зелений” коридори мають додатково відповідні кольорові позначення, написи, покажчики напрямку руху тощо. Закінчення „зеленого” коридору позначається білою лінією.
 
 
Інформація про митні правила, потрібна громадянам для визначення можливості проходження митного контролю „зеленим” коридором, розміщується перед зоною митного контролю та в цій зоні.
 
 
За рішенням посадової особи митного органу може здійснюватися вибірково митний контроль предметів, що переміщуються громадянами в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі, з розпакуванням місць багажу та/або із застосуванням технічних засобів митного контролю (металодетекторів, інтроскопів тощо).
 
 
На вимогу посадової особи митного органу громадянин зобов’язаний пред’явити вміст ручної поклажі та/або супроводжуваного багажу.
 
 
Ретельний огляд предметів здійснюється в спеціально відведених для цього приміщеннях митного органу.
 
 
Громадянин самостійно приймає рішення про проходження спрощеного митного контролю чи митного контролю з поданням митної декларації – „зеленим” чи „червоним” коридором.
 
 
Відповідальність за порушення митних правил настає для громадянина, який обрав проходження митного контролю „зеленим” коридором, – з моменту перетину громадянином білої лінії, що позначає закінчення „зеленого” коридору.
 
 
Перелік відомостей, що оголошуються громадянами в разі переміщення ними через митний кордон України предметів, і форма митної декларації затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 15.07.97 № 748.
 
 
В пункті 10 вказаного Переліку зазначені предмети, які потребують обов’язкового декларування і переміщення яких через митний кордон здійснюється за дозвільними документами відповідних компетентних органів – будь-якої зброї, боєприпасів і вибухових речовин, наркотиків і психотропних речовин, культурних цінностей, друкованих видань та інших носіїв інформації, отруйних і сильнодіючих речовин та ліків, радіоактивних матеріалів, об’єктів флори і фауни, їхніх частин і одержаної з них продукції, високочастотних радіоелектронних пристроїв.
 
 
Порядок ввезення громадянами на митну територію України товарів та особистих речей регулюється Законом України від 13.09.01 № 2681 „Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів та транспортних засобів, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України” (далі – Закон).
 
 
Відповідно до положень Закону звільняються від оподаткування при ввезенні на митну територію України громадянами в супроводжуваному багажі:
 
- товари, сумарна митна вартість яких не перевищує 200 євро, а загальна вага не перевищує 50кг;
 
- горілчані вироби у кількості 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л, тютюнові вироби – 200 цигарок (або 200 г цих виробів); - особисті речі.
 
 
Перелік предметів, віднесених до особистих речей громадян, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 13.12.01 № 1652 „Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України продуктів харчування для власного споживання та перелік предметів, що не можуть бути віднесені до особистих речей громадян”. Цим переліком до особистих речей громадян віднесено:
 
1. Особисті прикраси, у тому числі з дорогоцінних металів та каміння, що мають ознаки таких, які були в користуванні.
 
2. Предмети, такі як одяг, білизна, взуття, що мають суто особистий характер, призначені виключно для власного користування і мають, як правило, ознаки таких, які були у користуванні, або нові, що ввозяться, як правило, в одному екземплярі (комплекті).
 
3. Предмети особистої гігієни та індивідуальні косметичні засоби у кількості, що забезпечує потреби однієї особи на період поїздки.
 
4. Індивідуальне письмове та канцелярське приладдя.
 
5. Фотоапарат, кіно- та відеокамера, приладдя до них.
 
6. Бінокль.
 
7. Переносний музичний інструмент.
 
8. Переносний звуковідтворювальний пристрій (магнітофон, диктофон тощо) з плівками, платівками та дисками.
 
9. Переносний радіоприймач.
 
10. Переносний телевізор.
 
11. Переносний персональний комп’ютер та приладдя до нього.
 
12. Калькулятор, електронна записна книжка.
 
13. Індивідуальні портативні медичні прилади для забезпечення життє-діяльності людини та для контролю за її станом, що мають ознаки таких, які були в користуванні.
 
14. Стільниковий, мобільний телефон, пейджер.
 
15. Дитяча коляска.
 
16. Інвалідна коляска.
 
17. Спортивне спорядження – велосипед, вудка рибальська, комплект альпіністського спорядження, комплект спорядження для підводного плавання, комплект лиж, комплект тенісних ракеток, дошка для серфінгу та віндсерфінгу, комплект спорядження для гольфу, інше аналогічне спорядження, призначене для використання однією особою.
 
18. Лікарські засоби, що переміщуються через митний кордон України в порядку та обсягах, які визначаються МОЗ.
 
19. Речі, призначені для облаштування житла та забезпечення життє-діяльності громадян, які перебували за кордоном у довготермінових відрядженнях.
 
20. Інші предмети першої потреби, які є власністю громадянина і призначені виключно для забезпечення його життєдіяльності та власного користування, не є товаром і не призначені для відчуження або передачі іншим особам та відповідають меті перебування за кордоном.
 
 
До особистих речей громадян не можуть бути віднесені інші предмети, крім тих, які зазначені в переліку.
 
 
Статтею 9 Закону встановленні обмеження щодо ввезення громадянами товарів на митну територію України. Відповідно до вимог якої пропуск на митну територію України сільськогосподарської продукції, що підпадає під визначення першої – двадцять четвертої груп Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, що ввозиться громадянами, в будь-яких обсягах не дозволяється.
 
 
Це обмеження не поширюється, зокрема, на:
  • лікеро-горілчані вироби у кількості 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л та тютюнові вироби в – 200 цигарок (або 200 г цих виробів), які ввозяться в особистому багажі громадянами;
  • продукти харчування для власного споживання на загальну суму до 50 євро на одну особу, що ввозяться в таких обсягах:
 
- в упаковці виробника, призначені для роздрібної торгівлі, – у кількості не більше ніж одна упаковка або загальною масою, яка не перевищує двох кілограмів, кожного найменування на одну особу;
 
- без упаковки – у кількості, що не перевищує двох кілограмів кожного найменування на одну особу;
 
- без упаковки – неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання, у кількості не більше ніж одиниця кожного найменування на одну особу.
 
 
Не підлягають пропуску через митний кордон України:
 
- товари, що можуть завдати шкоди здоров’ю або загрожувати життю населення та тваринному світу чи призвести до заподіяння шкоди довкіллю;
 
- літературні та художні твори, поліграфічна та інша друкована продукція, кіно-, фото-, аудіо- та відеоматеріали, що пропагують війну, жорстокість, порнографію, расову, етнічну або релігійну ворожнечу, закликають до насильницького повалення конституційного ладу в Україні;
 
- товари та особисті речі, на пропуск яких потрібні дозволи інших державних установ, без наявності цих дозволів. Перелік цих товарів та особистих речей визначається Кабінетом Міністрів України.
 
 
Умови вивезення громадянами товарів за межі митної території України встановлені статтею 250 Митного кодексу України. Згідно з вимогами зазначеної статті вивезення громадянами товарів за межі митної території України здійснюється у порядку та на умовах, установлених законодавством України для підприємств, якщо інше не передбачено законом.
 
 
Дія частини першої статті 250 Митного кодексу України не поширюється, зокрема, на товари, сукупна вартість яких не перевищує суму, еквівалентну 200 євро.
 
 
При цьому, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 15.05.03 № 700 „Про порядок вивезення за межі митної території України громадянами дорогоцінних металів (за винятком банківських металів, пам’ятних та ювілейних монет України із дорогоцінних металів), дорогоцінного каміння та виробів з них, а також культурних цінностей з метою їх відчуження”, вивезення за межі митної території України громадянами дорогоцінних металів (за винятком банківських металів, пам’ятних та ювілейних монет України із дорогоцінних металів), дорогоцінного каміння та виробів з них, з метою їх відчуження, у разі коли їх сукупна вартість не перевищує суму, еквівалентну 200 євро (крім заборонених до вивезення за межі митної території України та особистих речей), здійснюється з обов’язковим письмовим декларуванням у порядку, встановленому законодавством для громадян, без сплати податків і зборів.
 
 
Згідно з вимогами статті 251 Митного кодексу України не допускається вивезення громадянами за межі митної території України незалежно від загальної вартості:
 
1) товарів, щодо яких відповідно до законодавства України застосовуються заходи тарифного та нетарифного регулювання експорту;
 
2) товарів, на які встановлено державні дотації, крім предметів особистого користування;
 
3) товарів промислового призначення (обладнання, комплектуючих виробів, матеріалів тощо) згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України.
 
 
Згідно з вимогами статті 97 Митного кодексу України порядок переміщення через митний кордон України валютних цінностей встановлюється Національним банком України.
 
 
Постановою Правління Національного банку України від 12.07.00 № 283 „Про затвердження Інструкції про переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів, інших банківських документів і платіжних карток через митний кордон України” (далі – Інструкція), зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 28.07.00 за № 452/4673, визначений порядок переміщення валюти України, іноземної валюти, банківських металів, платіжних документів, інших банківських документів і платіжних карток через митний кордон України.
 
 
Правом скористатися „зеленим” коридором мають особи, які на момент перетину кордону мають при:
 
 
Крім того, згідно із вимогами статті 27 Митного кодексу України товари, що переміщуються через митний кордон України, крім митного контролю можуть підлягати санітарно-епідеміологічному, ветеринарному, фітосанітарному, радіологічному, екологічному контролю та контролю за переміщенням культурних цінностей.
 
 
Митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів контролю, зазначених у частині першій цієї статті.
 
 
Отже, громадяни при переміщенні товарів через митний кордон України, які підлягають, крім митного контролю, іншим видам контролю, не можуть скористатися „зеленим” коридором для здійснення митного контролю товарів в спрощеному порядку. Статтею 339 Митного кодексу України встановлено відповідальність за порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю, тобто наявність під час проведення митного контролю в особи, яка формою проходження митного контролю обрала проходження через таку зону (коридор), товарів, заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України, або товарів у кількостях, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або конфіскацію цих товарів.
 
З текстами зазначених документів можна ознайомитись в мережі „Інтернет” на WEB-сервері Держмитслужби України (див. рубрику „Інформація для громадян”). А також на сайті Консультва України у Портгалії
Категорія: Корисні закони | Переглядів: 4995 | Додав: ієрм_Андрій_ЧНІ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz