Категорії розділу
Новини [194]
Роздуми на самоті [38]
Оголошення [24]
Вітання [15]
Життя і ... [19]
Жартома про серйозне [2]
Корисні закони [2]
Навколо початку життя [14]
Батьки і діти [7]
Релігійні свята [33]
Редемптористи [10]
Музика для Душі
Форма входу
Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Чи потрібний цей сайт?
Всього відповідей: 303
Теги
Відео на youtube
Друзі сайту
ДивенСвіт Українські традиції Спілка українців у Португалії інтернетвидання -Українці у Португалії-
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів 0
Головна » 2012 » Березень » 2 » Час посту - час боротьби проти гріха.
11:39
Час посту - час боротьби проти гріха.
Від самого початку існування християнства, час Великого посту для християнина є особливим моментом молитви, покути і милостині, метою якого є навернення і примирення з Богом. Тут пригадуються нам рядки з Святого Письма: "...як не покаєтесь, усі загинете...." (Лк.13,3). Якщо не залишимо гріх і не примиримось з Богом, тоді не зможемо увійти в Царство Боже, бо тільки наше наближення до Небесного Отця відкриває нам дорогу до життя вічного через Воскресіння Ісуса Христа.
 
 
Немає нічого страшнішого і небезпечнішого для людського життя ніж сам гріх, який руйнує те життя і віддаляє нас від Бога, затягуючи нас в трясовину зла, темряви та смерті. Тому і Син Божий приходить у цей світ "..забирає гріх.." бо Він є Агнцем Божим, який визволяє людину від смерті даючи їй життя вічне в Бозі і з Богом (Ів.1,29). Святий апостол Павло в посланні до Коринтян пригадує нам: " Примеріться з Богом! Того хто не знав гріха, він за нас зробив гріхом, щоб ми стали Божою праведністю в ньому. Як співробітники, ми закликаємо вас, щоб благодаті Божої не приймати марно. Бо каже:" Сприятливого часу я вислухав тебе, і в день спасіння я допоміг тобі. Ось тепер - час сприятливий, ось тепер - день спасіння" (2 Кор.5,20.6,1-2).
 
 
Час Великого посту є часом покаяння, коли відмовившись від гріха ми навертаємось до Бога, який є Джерелом нашого спасіння і життя вічного. Тому першим і основним елементом Великого посту є покаяння. Суть покаяння не полягає в тому, щоб ми страждали чи були обмежені в чомусь, а є засобом для очищення нашої душі. Всі ми добре знаємо, як нам потрібно жити, щоб бути з Богом. Але через нашу гріховну людську природу ми не раз падаємо в гріх, і тому Тайна Покаяння допомагає нам духовно укріплятись, щоб могти протистояти злу і спокусам в повсякденному житті.
 
 
Христос прийшовши на замлю дав нам Тайну примирення з Небесним Отцем, Тайну Покаяння, і не має більшої благодаті для людини, як бути прощеним самим Богом та бути очищеним від гріха. Бо саме в Тайні Покаяння ми знаходимо ласку Божу і мир та спокій для нашої душі.
 
 
Окрім Святої Тайни Покаяння, Церква показує нам інші середники, які допомагають людині побороти зло і відновити Божий образ в людській душі. Сам Ісус Христос у своїй Нагірній проповіді пригадує нам, що піст, милостиння і молитва є ліками проти гріха ( див.Мт.6,1-8). Христос будучи в пустині, через молитву та піст перемагає спокуси диявола. Тому і сьогодні Церква хоче показати нам, як в теперішній час побороти труднощі і спокуси, які нас переслідують в повсякденному житті. Життя людське переповнине злом, обманом, гордістю і ненавистю. Для того, щоб перемогти гордість - ми повинні бути покірні, щоб перемогти захланність - повинні творити діла милосердя, щоб перемогти ненавість - повинні навчитись прощати і тільки тоді, у покорі серця, через молитву ми зможемо наблизитись до Господа, відкидаючи зло від нас.
 
 
Тому час посту не є часом терпінь а є часом перемін і перемін на краще. А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. (Мт.6,16-17).
 
 
о. Іван Гудзь
Категорія: Роздуми на самоті | Переглядів: 937 | Додав: ієрм_Андрій_ЧНІ | Рейтинг: 4.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
cssr.lviv.ua © 2024 | Зробити безкоштовний сайт з uCoz